Katkısız Un
Katkısız Un
Katkısız Un Hakkında
Katkısız un ile ilgili duyarlılık, son dönemde ekmek üretiminde kullanılacak unlara eklenebilecek katkı maddelerinin kanun ile belirlenmesine dair gazete haberleri ile arttı.
Ulusal politika haline getirilmeye çalışılan ana tema, ekmek üretiminde kullanılan katkı maddelerinin tamamından kurtulmak olsa da üretim ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmek o kadar kolay olmayacak.
Üreticiler, katkısız ekmek için katkısız un teminindeki zorluğu öne sürerken yetkililer ise ekmeğin içerdiği bir çok zararlı katkı maddesinin toplum sağlığındaki olumsuz yansımalarının faturasının ağırlığından şikayetçi. Obezite, kalp sağlığı, tansiyon ve şeker hastalıklarındaki geometrik artış yetkilileri destekler nitelikte...
Çözüm için problemin net olarak ifade edilmesi ilk şarttır. Ulaşılmaya çalışılan hedef katkısız un ile üretilmiş katkısız ekmek üretmek ve tüketimini sağlamak. Aslında daha kestirme yol tersten gidip tüketicinin katkısız ekmek talep etmesini sağlamak. Bunun için de tüketicinin katkısız ekmek tüketmesi halinde elde edeceği faydaların farkında olmasını sağlamak.
Bizim Ziraat Mühendisleri olarak belki bu konuda sizlere faydamız olabilir.
Neden Katkısız Un? Neden Katkısız Ekmek?
Tabiatta varolan her canlı : insan, hayvan, bitki ve bunları oluşturan yapıtaşları kendi içinde bir denge halindedir. Bu canlı unsurların birbiri ile etkileşimleri de doğal bir denge halindedir. Mesela ağaçların yaprakları, gölgenin ihtiyaç duyulduğu yaz mevsiminde açar. Su tüketiminin arttığı yaz aylarında yükseklerdeki karlar eriyerek kaynak sularını besler. Bunun gibi binlerce örnek verilebilir. Bu eşleşmelerin bir tanesi ters olsa yaşamı olumsuz etkiler ve belkide yaşam olmaz.
Bizim konumuz katkısız un ve katkısız ekmek olduğuna göre bu hedefe ulaşmak için bozulmuş olan veya korumamız gereken eşleşmelere bir göz atalım:
Tohum: Ekmek üretilen tahılların tohumları, ekildiğinde oluşacak tahılın kodlarını taşır. Tohumun genlerinde taşıdığı tüm özellikler, birebir oluşan bitkide gözlemlenebilir. Katkısız bir tahıl istiyorsak genetiği ile oynanmamış tohum kullanmalıyız.
Un: Yüzlerce paketlenmiş ürünün üzerinde "un" yazısını görürsünüz. Ama kimsenin aklına "un" nedir acaba diye bir soru geliyor mu? Un, bir maddenin halk arasında "un ufak etmek" şekliyle kullanılan parçalanabilen en küçük yapıya indirgenmesidir. Mesela buğday tanesini alıp öğütürseniz elde edeceğiniz maddeye un denir. Peki : buğday tanesini alıp 1- kepeğini ayırıp 2- ruşeymini ayırıp, geriye kalan buğdayın sadece endosperm kısmını öğütüp ! bunun kolay ve dengeli pişmesi, kolay bayatlamaması, iştah açması, doyma hissini vermemesi vs için bir çok katkılar ekleyerek elde ettiğimiz maddeye neden un diyoruz?...
Mantıken zaten bizim un dediğimiz şey içinde unda barındıran başka bir şey. Katkısız ekmek istiyorsak daneyi alıp öğütüp içine bir şey katmadan ve içinden bir şeyler çıkarmadan kullanmalıyız. Aslında çok basit: Sadece un kullanmalıyız..
Üretim ve Tüketim Alışkanlıkları: Belki ilk ve ikinci maddeyi yerine getirmek mümkün. Fakat insanların tüketim alışkanlıklarını değiştirmek çok zor.
Buğdayın sadece endosperminden üretilen, içine tansiyon ve şeker yükselten, kalp krizi riskini arttıran, sindirim sistemini çalışamaz hale getiren, kilo vermeyi zorlaştıran, kolesterolü körükleyen ve daha bir çok sağlık sorununa yolaçan katkılar eklenmiş unları terketmenin sadece bir yolu var ! O da inanmak ve istemek.
Bu makale, siz değerli ziyaretçilerimizi katkısız un ve katkısız ekmeğe teşvik etmek, sağlığınızı korumanıza yardımcı olmak amacı ile yazılmıştır.
Sitemizde yer alan tüm daneler anadolu türlerinden elde edilmiş, tüm unlar katkısız, tüm ekmekler ninelerimizin tükettiği ekmeklerdendir.